Veelgestelde vragen

alles wat je wilt weten over De Aardappelboer

 1. Hoe moet ik mijn aardappels bewaren?
  Aardappels kun je het beste bewaren op een droge, koele plek. Bij voorkeur niet in de koelkast; door de kou kan het zetmeel namelijk worden omgezet in suikers waardoor de smaak achteruit gaat. Ideaal is een bewaartemperatuur van ongeveer 8 graden.
  Belangrijk is dat de aardappels kunnen ‘ademen’ en niet in het licht liggen. Behandel de aardappelen ook voorzichtig om stootplekken te voorkomen.
  Tot slot, zorg ervoor dat de aardappels aan de buitenkant niet vochtig zijn. Hierdoor kunnen ze gaan rotten. Om vocht te voorkomen helpt het om de aardappelen van tijd tot tijd ‘om te storten’.
 2. Waarom worden mijn aardappels groen en kan ik dit eten?
  Aardappels worden ‘groen’ als ze enige tijd in het licht liggen. 
  Groene plekken kun je beter niet eten. Hier zit namelijk een stofje (‘solanine’) in die in grote hoeveelheden giftig kan zijn. Als je de groene plek ruim wegsnijdt, is de rest van de aardappel overigens nog prima te eten.
 3. Kan ik aardappels met uitlopers/kiemen eten?
  Uitlopers/spruiten ontstaan uit de aardappel wanneer deze te lang en/of te warm wordt bewaard. Feitelijk wordt hierdoor een proces gestart waarbij de aardappel uit gaat lopen om nieuwe aardappeltjes te vormen. Dit natuurlijke proces doet zich vooral voor in het voorjaar, wanneer de kiemrust wordt verbroken.
  Aardappels met uitlopers/kiemen zijn nog goed te eten, mits je de uitlopers/kiemen ruim wegsnijdt.
 4. Waar kunnen wij de aardappels van de Aardappelboer kopen?
  Zie 'Waar te koop' voor een overzicht waar onze aardappels te koop zijn. 
 5. Zijn de aardappels van de Aardappelboer biologisch?
  Onze aardappels zijn niet biologisch. Een belangrijke reden hiervoor is dat de oude rassen die wij telen, niet geschikt zijn voor biologische teelt. Zo zijn de oude rassen wat gevoeliger voor bepaalde schimmels en bacteriën. Hiernaast is het lastig om biologische aardappelen lang te bewaren. Meestal wordt hier koeling voor gebruikt waarbij de aardappel op een heel lage temperatuur wordt bewaard. Dit heeft als nadeel dat er versneld versuikering optreedt in de aardappel, wat slecht kan zijn voor de smaak. Voor onze frietaardappels is versuikering helemaal funest omdat de friet dan donker gaat bakken of zelfs verbranden. 
  Overigens doen wij van alles om onze teelt zo duurzaam mogelijk te maken. Zo hebben wij rond ons aardappelveld een zogenaamde ‘akkerrand’ gezaaid. Dit is een mengsel van verschillende bloemen waardoor natuurlijke vijanden van schadelijke insecten worden aangetrokken. Dit is niet alleen mooi en goed voor de diversiteit, maar hierdoor hoeven we ook minder ‘in te grijpen’. Als we toch een gewasbeschermingsmiddel inzetten dan doen we dit zo terughoudend mogelijk. Hierbij maken wij gebruik van de nieuwste technieken. Zo gebruiken wij een computerprogramma dat real-time (op basis van de laatste weerinformatie) adviseert over het meest geschikte moment om een bespuiting uit te voeren en de laagst mogelijke dosering. 
 6. Wat is er met het vruchtvlees van de Roseval aan de hand?
  In het vruchtvlees van de Roseval aardappel zit een rozekleurig adertje. Dit is volstrekt normaal en hoort bij dit mooie ras. Overigens kun je aan het roze adertje ook een echte Roseval aardappel aan herkennen. Er is helaas ook veel 'nep'-Roseval op de markt. Dit is weliswaar een roodschillige aardappel, maar heeft niet de goede smaakeigenschappen van de echte Roseval. 
 7. Verkopen jullie ook pootaardappelen?
  Nee, wij verkopen geen pootaardappelen. 
 8. Verbouwen jullie alleen aardappelen?
  Wij verbouwen op onze boerderijen ook andere gewassen. Zo telen wij suikerbieten en tarwe. Dit heeft onder meer te maken met de noodzaak om teelten af te wisselen ('wisselteelt'). Als wij ieder jaar aardappelen zouden telen op dezelfde grond, dan zou dit de grond uitputten en leiden tot ziektes en gebreken. Daarom telen wij onze aardappelen ieder jaar op andere percelen. Het kan wel zes jaar duren voordat wij terugkomen op een perceel om daar weer aardappelen te telen. 

Aardappel-tips

Aardappels uit de oven kunnen heerlijk zijn! Er zijn veel manieren om aardappels in de oven te bereiden. Hier volgt een meer algemeen stappenplan: