Aardappels

Exclusieve aardappels met een uniek uiterlijk

Onze aardappelrassen worden bijna nergens in Nederland geteeld. Wij telen erfgoedrassen: rassen die vrijwel zijn verdwenen en slechts door een klein groepje boeren in stand worden gehouden.
Vergeten groente dus!

Veel van onze rassen hebben een uniek uiterlijk. Langwerpig, roze geschakeerd of met rare knobbels. Een genot om naar te kijken en mooi op je bord.


Roseval

Roseval

Onze culinaire topper

De Roseval komt uit 1950 en is sinds enkele jaren een bekende aardappel. En terecht! Heerlijk voor in de oven (met rozemarijn) of gegrilld, maar je kunt deze aardappel ook koken. Met schil natuurlijk. De Roseval heeft een volle romige smaak. En heeft als ‘beroemde aardappel’ geen verdere toelichting nodig.

Toepassingen: Grillen, oven, barbecue of koken (vastkokend, toepasbaar in salades)

La Ratte

Favoriet van Franse chefs

De Ratte komt uit 1872 en is een topper van de Franse keuken: mooie schil, langwerpig en vastkokend. En bovendien overheerlijk met een zachte, boterachtige structuur en een lichte nootachtige smaak. Rattes zijn lekker als je aardappels wilt koken en uitstekend geschikt voor gebruik in salades of om te grillen.

Grote kans dat je de Ratte wel eens bent tegengekomen op een Franse boerenmarkt. Nu dus ook in Nederland!

Toepassingen: Koken (vastkokend, goed voor in salades, zowel warm als koud) of grillen

La Ratte
Agria (grote maat)

Agria (grote maat)

Onze frietaardappel

De Agria is speciaal ontwikkeld voor het maken van frietjes. De Agria is een ‘jong piepertje’ ten opzichte van onze andere aardappelrassen; hij dateert uit 1986. Maar voor het zelf maken van friet is de Agria geschikter dan de oudere rassen. Hoe dat komt? Laten we het zo zeggen, mensen aten in de 19e eeuw nog geen friet en teelden daar dus ook geen speciale aardappelen voor. De bakkwaliteiten van de Agria zijn uitstekend en in de grote maat die wij leveren, kun je mooie lange frieten snijden. De Agria heeft bovendien een goudgele kleur wat de frieten een feest maakt om naar te kijken. De schil mag meegefrituurd worden! Hadden wij al verteld dat de grote Agria’s ook heerlijk zijn om te poffen?

De Agria bieden wij ook aan als bak- en pureeaardappel (voor in de stamppot). Dit zijn de kleinere maten. Zie hiervoor de categorie: ‘Onze bak- en stamppotaardappel: de Agria (kleine maat).

Toepassingen: Zelf friet maken en poffen

Truffelaardappel

Een feest op het bord

De zwarte truffelaardappel Vitelotte Noir werd al geteeld in de 19e eeuw maar is daarna in de vergetelheid geraakt. De laatste jaren is de aardappel door de dieppaarse kleur echter weer volop in de belangstelling komen te staan. De Vitelotte is een kruimige aardappel en behoudt een mooie donkerpaarse kleur bij het koken, bakken en frituren. Daarom is de Vitelotte een genot om naar te kijken en een echte eyecatcher. Hij staat ook wel bekend als 'truffelaardappel'.

Toepassingen: koken (kruimig, o.a. om een paars stamppotje te maken) en frituren (paarse chips of friet)

Truffelaardappel