Werkwijze

Hoe wij de beste aardappels van Nederland produceren

Waarom vinden wij onze aardappels de beste aardappels van Nederland:

Geselecteerd op smaak

Aardappels in Nederland worden vooral geselecteerd op basis van technische vereisten als uiterlijk, ziektegevoeligheid en opbrengst (hoeveelheid kilo’s per hectare). Vaak wordt de smaak niet eens onderzocht of geregistreerd, zo onbelangrijk wordt dit gevonden! Daarom hebben wij teruggegrepen op oude vergeten rassen. Rassen die lastig te telen zijn, maar des te beter smaken.

Eten met schil: gemakkelijk, gezond en lekker!

Al onze aardappels zijn met schil te eten. Alleen de grond even afwassen, in de pan en klaar! In de schil zitten bovendien de meeste vitamines en de schil geeft extra smaak. Eten met schil is dus ook veel gezonder en lekkerder! 

Exclusief

De meeste van onze aardappelrassen worden bijna nergens in Nederland geteeld. Wij telen erfgoedrassen: rassen die vrijwel zijn verdwenen en slechts door een klein groepje boeren in stand worden gehouden. Vergeten groente dus!

Uniek uiterlijk

Veel van onze rassen hebben een uniek uiterlijk. Langwerpig, roze geschakeerd of met rare knobbels. Een genot om naar te kijken en mooi op je bord.

Speciale teeltmaatregelen

De smaak van een aardappel wordt sterk beïnvloed door de manier van telen. Zo leidt veel kunstmest tot veel aardappels. Goed voor de boer, maar niet voor de smaak. Daarom beperken wij het gebruik van kunstmest. Ook zaaien wij een bloemenmengsel om ons aardappelperceel in. Dit trekt natuurlijke vijanden aan voor schadelijke insecten en kan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen beperken.

Duurzame verpakking

Wij verpakken onze aardappelen bij voorkeur niet in plastic zakken of netjes, zoals in de supermarkt. Dit is namelijk niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de aardappel! Wij bieden daarom de mogelijkheid aan om onze aardappels te leveren in papieren zakjes (voor kleine hoeveelheden) en los in kistjes. Dit is niet alleen beter voor de aardappel, maar ziet er ook nog eens mooier uit.

Met zorg gerooid

Aardappels worden in het najaar met grote machines gerooid. Hierbij kan de aardappel beschadigd raken. Dit leidt bijvoorbeeld tot ‘blauwe’ plekken (ja, net als bij de mens). Je hebt dit vast wel eens gezien bij een aardappel uit de supermarkt. Rooibeschadiging is nooit helemaal te voorkomen. Wij doen er echter alles aan om dit zoveel mogelijk te beperken. Zo rooien wij de aardappelen direct in houten aardappelkisten. Dit is meer werk en zorgt ervoor dat we minder snel kunnen rooien, maar voorkomt wel dat de aardappels meerdere keren vallen op hard metaal. Bij de aardappel uit de supermarkt is dat anders. Deze wordt in een metalen transportwagen gerooid, waarna ze nog eens moeten worden ‘gestort’ in een zogenaamde stortbak om vervolgens over een aantal transportbanden te gaan om uiteindelijk op de vloer in de schuur te belanden. Dit leidt tot meer beschadigingen. 

Aanbod

Benieuwd welke aardappelrassen wij aanbieden? Bekijk het aanbod

Óók benieuwd naar onze oogst?

Vul hier je gegevens in en we houden je graag op de hoogte.

Aardappel-tips

Aardappels uit de oven kunnen heerlijk zijn! Er zijn veel manieren om aardappels in de oven te bereiden. Hier volgt een meer algemeen stappenplan: